Egy ideális világban mindenki képes lenne “kiegyensúlyozott” étrenden élni, ami feleslegessé tenne minden étrend-kiegészítőt.

Nem csupán úgy termelnénk az alapanyagokat, készítenénk el az ételeinket, hogy azok tartalmazzanak minden mikrotápanyagot, hanem étkezésenként meg is terveznénk, hogy mit mivel, mennyit és milyen gyakran fogyasztunk, hogy szervezetünk el legyen látva minden szükséges vitaminnal, ásványokkal és egyéb kis mennyiségben szükséges, de nélkülözhetetlen dologgal.

De mi nem ebben az ideális világban élünk. Én legalábbis nem. Néha eszek menet közben, kihagyok egy étkezést, feldolgozott élelmiszert választok, mert ízlik vagy nem találok jobbat ott, ahol járok, pedig tudom, hogy annál az is jobb, ha nem eszem semmit. Ráadásul a táplálkozástudósok mai vélekedésével ellentétben, nem eszem napi 5-8 alkalommal egy-egy adag zöldséget vagy gyümölcsöt még a szezonban sem, hát még télen.

Sajnos hasonlóan étkezik a társadalom 95 százaléka, és ennek tudható be, hogy hasonló arányban szenvednek a vitaminok, illetve az ásványi-anyagok hiányától.

Én őszintén hiszek az egészséges táplálkozás gyógyító hatásában és egészségmegtartó erejében, és nem csupán eszerint választom meg az ételeimet, de pácienseimet is erre buzdítom.
Sok gyümölcsöt és zöldséget eszem, ami főként házi gazdálkodásból származik és friss. Csak néhanap eszem feldolgozott gyári ételt, tartózkodom az üdítőitaloktól, amik kiürítik a kalciumot a szervezetből. Nem iszom alkoholt, ami a B-vitaminokat égeti el, és nem dohányzom, ami pedig C-vitamin hiányhoz vezet. Mindezek ellenére nem tudom a szervezetem számára optimális mennyiségű fitotápanyagokat, vitaminokat csupán az ételeimmel pótolni napról-napra. Kipróbáltam, nem sikerült.

Mivel elég jól értem és figyelem a testem jelzéseit, igen pontosan meg tudtam határozni, mi a minimális és mi az optimális mennyisége az egyes vitaminoknak, amit szednem kell. Nem szükséges ehhez patikai mérleg, annál ez sokkal egyszerűbb. Tulajdonképpen egy mai ajánlott napi multivitaminból kell annyit szednem, ami a hivatalos ajánlás többszöröse, ahhoz, hogy azt érezzem, minden rendben megy hajnaltól késő estig. Bár ez egy marék kapszula naponta, ez nem sok. Éppen optimális.

Milyen kiszerelés a legjobb?

Az étrend-kiegészítők sokféle formában kaphatók. Tabletták, kapszulák, porok és folyadékok, dúsított élelmiszerek és krémek… talán nem is tudom felsorolni a teljes választékot. Mindenki válassza ki a neki legmegfelelőbb formát, amit tényleg naponta be tud szedni, akár többször is. Ha például undorodik a kapszulák vagy tabletták látványától, szedje por vagy folyadék formában. Néha magam is váltok, mert vannak olyan formák, amik jobbak, mint mások. Például a B-12 vitaminból a nyelv alól felszívódó a leghatékonyabb. A kalcium és magnézium ásványianyag pótlására a citrát formában oldott a legmegfelelőbb, míg a zsírban oldódó A- és D-vitamin esetében én a gélkapszulás, eleve olajat is tartalmazót javaslom a betegeimnek, és ezeket szedem én is.

Egyben vagy külön?

Minél összetettebb egy kiegészítő, annál jobban hasonlít az ételek változatos mikrotápanyag-tartalmának változatosságához és annál könnyebb dolga lesz a szervezetünknek a feldolgozásában.
Egyáltalán nem vagyok híve a “sláger vitaminok” és “sláger ásványianyagok” arányokat nélkülöző fogyasztásának, mert gyakran több problémát okoznak, mint hasznot.
Példaként említhetném, hogy míg 1990 és 2010 között csak kalciumot etettek a gyógyszerészek az emberekkel, ma csak magnéziumot, és szerintem 10 év kell, míg áttérnek a marketingesek a foszforra vagy a D-vitaminra. Pedig az egészséges csontok és ízületek egyszerre, arányosan igényelnék ezt a 4 összetevőt és még 25 egyebet, ami csak egy tényleg összetett multivitamin csomagban található meg értékelhető mennyiségben.

Demecs István
természetgyógyász

erositse-immunrendszeret