Alternatív kezelések az onkológus szemével

2017. szeptember 15-én került megrendezésre Szegeden a III. Lakossági fórum a daganatos betegségeben szenvedők részére, a VII. Szegedi Emlőrák Szimpózium keretében. A betegek két előadást hallgathattak meg, közül az egyik Dr. Bíró Krisztina klinikai onkológus főorvos előadása volt a daganatos betegek alternatív terápiájáról.

Az előadásból megtudtuk, hogy egy felmérés alapján a megkérdezett daganatos betegek 85%-a használ valamilyen kiegészítő kezelést, de a betegeknek csak körülbelül harmada beszéli meg ezt az orvosával. Ezt az előadó az országonkénti, kulturális különbséggel magyarázta, mert a német betegek 85%-a, míg például a holland onkológiai betegeknek csak minimális része használ alternatív terápiát (de ők a gyógyszeres  terápiákat is jóval ritkábban veszik igénybe).

A daganatos betegek 1%-a a betegség diagnosztizálása után minden féle kezelést (műtét, sugárterápia, kemoterápia) visszautasít, míg 12,5% visszautasítja a kemoterápiát. A haematológiai daganatos betegek 20%-a utasítja vissza a terápiát! Miután jelenleg a daganatos betegek 50%-a meggyógyítható, sok olyan beteg nem veszi fel a terápiát, aki gyógyítható lenne. Ezzel teljes mértékben egyetértek, de a betegeknek van döntési joguk ahhoz, hogy a felajánlott terápiát elfogadják-e vagy sem. És ha egy beteg úgy dönt, hogy nem fogadja el a felajánlott terápiát, véleményem szerint a legtöbbször nem csak az az oka, hogy a neten olvasgat, hanem az is, hogy a családjában már volt kemoterápiával kapcsolatos negatív tapasztalata.

A főorvosnő a bizonyítékon alapuló orvoslásban hisz, velem egyetemben, éppen ezért csak azokat a kiegészítő terápiákat fogadja el, melyek hatékonyságát placebo kontrollált kettős vak vizsgálat bizonyítja. Ez alapján a kiegészítő terápiákat három csoportba sorolta: biztosan káros, megtűrt, és hasznos terápiák.

Melyek a biztosan KÁROS kiegészítő terápiák?

 • B17-vitamin: klinikai vizsgálattal bebizonyították Amerikában, hogy a betegek több mint 50%-ban növekszik tőle a daganat.
 • Béta karotin kivonat: nem véd a daganat ellen, sőt dohányosokban még 30%-al növeli is a daganatos betegség kialakulásának esélyét.(Nem a sárgarépa a káros, hanem a kivonat!)
 • E-vitamin: prosztatarák előfordulását növelheti a szedése, ezért egészséges férfiaknak nem javasolt extra mennyiségben a szedése. Ezen kívül nagy dózisú E-vitamin véralvadás gátlós műtét előtt is kockázatos.
 • Gerzson terápia: hasi görcsöket, hasmenést, ezáltal akár életveszélyes kálium hiányt is okozhat, mely a legyengült daganatos betegeknél akár halálos is lehet. És a daganatot sem szünteti meg.
 • Aloe nagy dózisban szájon át szedve vesegyulladást, pajzsmirigy problémákat okozhat. Külsőleg adva természetesen teljesen biztonságos.
 • Kombucha gomba máj- és vese-elégtelenséget okozhat.
 • Lucerna-magok csontvelő-károsodást okoznak, ami kemoterápiával együtt különösen veszélyes.
 • Minden olyan diéta ártalmas, ami fogyással jár és így legyengíti a szervezetet.
 • Nagy dózisú antioxidánsok csökkentik a kemoterápia hatékonyságát. Így pl. a  nagy dózisú C-vitamin is csökkenti a kemo hatékonyságát. Vincristine, doxorubicin, methotrexate, cisplatin, imatinib esetén kifejezetten kerülendő a szedése! Főorvosnő szerint 200 mg-nál több C-vitamint ne szedjenek a betegek kemoterápia alatt, de erről NINCS vizsgálati eredmény, csupán állatkísérletes adat, szóval humán klinikai vizsgálattal nem bizonyított!!! Én 1000 mg-nál többet nem szoktam javasolni a betegeimnek.
 • Orbáncfű: megváltoztatja egyes gyógyszerek lebontását, mint pl. cyclophosphamide, paclitaxel, etoposide, irinotecan, tamoxifen, vinca, imatinib), és a plazma szintjüket akár 30%-al is csökkentik! Kemoterápia előtt 1 héttel érdemes abbahagyni!
 • Grapefruit: enzimgátló hatásánál fogva egyes gyógyszerek lebontását gátolja, plazmaszintjét emelheti. A Vincristin-re gyakorolja a legnagyobb hatást, ezen terápia mellett egyáltalán nem javasolt a fogyasztása. De ezen kívül még a célzott terápiák plazmaszintjét is befolyásolja (pl. imatinib, dasatinib, sunitinib). Mivel az ösztrogén lebontását is gátolja, emlőrákosok ne fogyasszák!

Melyek a HASZNOS kiegészítő terápiák daganatos betegségek esetében?

 • Mozgásterápia minden fajtája, megfelelő képzettséggel rendelkező szakember által. Emlődaganatosoknál heti 3 óra mozgás akár 50%-al is csökkenti a halálozást.
 • Zeneterápia, relaxáció, mely oldja a szorongást.
 • Masszázs, amit a legtöbb szakember nem javasol a daganatos sejtek terjedésének fokozódása miatt, ezt a főorvosnő javasolja betegeinek..
 • Pszichoterápia, hisz a betegségek jó része lelki eredetű.
 • Akupunktúra, mely csökkenti a kemoterápia-okozta hányingert.
 • Árnika, ami csökkenti a műtét utáni duzzanatot.
 • Kapszaicin, mint fájdalomcsillapító, például a nyálkahártya-fájdalomnál, neuropathiás fájdalomnál, de csak speciális szakemberek írhatják fel tapasz formájában!
 • Kamilla, mely nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású.

Melyek a klinikai vizsgálattal igazoltan hasznos növényeink?

 • Fűrészpálma: mely csökkentik a jóindulatú prosztata megnagyobbodást.
 • Orbáncfű: csökkenti a depressziót, de vigyázni kell rá, mert a gyógyszerek metabolizmusát is megváltoztatja.
 • Máriatövis: csökkenti a májkárosodást, valamint a cisplatin vesekárosító hatását!
 • Medvehagyma: igazoltan rákmegelőző hatású.
 • Zöldtea: igazoltan rákmegelőző hatású,
 • Paradicsom (lycopene): rákmegelőző hatású.

Az előadás végén még két érdekes kérdés került megválaszolásra:

Tovább élnek-e az alternatív terápiával kezelt betegek?

A főorvosnő egy 1992-es (!!), 1000 norvég beteg bevonásával készült vizsgálati eredményt hozott, mely szerint nem élnek tovább…

 • Prosztatarák esetében nincs különbség a túlélés vonatkozásában, azaz akár onkológiai terápiában részesül a beteg, akár csak alternatív terápiában, azaz hasonló túlélési idő várható.
 • Emlőrák esetében az onkológiai kezeléssel tovább élnek a betegek,
 • Hererák korai stádiumban történő felismerés esetén 98%-ban gyógyítható,
 • Hodgkin-kóros betegek 95%-a szintén meggyógyítható.

Tovább élnek-e a természetgyógyászok?

A főorvosnő szerint nem, mert az orvosok átlagos élettartama 81,5 év, míg a természetgyógyászoké csak 73-74 év (átl. lakosság élettartama 76.9 év). Nem tudom, hogy ezek az adatok honnan származnak, de épp a közelmúltban jelent meg egy tanulmány, miszerint az orvosok átlagos élettartama manapság csupán 67 év…. sajnos..(ld. http://medicalonline.hu/)

Én úgy gondolom, hogy az igazolt hatékonyságú onkológiai kezelések mellett KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIAKÉNT érdemes használni egyes, klinikailag is igazolt hatású alternatív terápiákat, mert az a legfontosabb, hogy meggyógyuljanak a betegek, ill. ha ez nem sikerül, legalább az életminőségük legyen megfelelő!

Összefoglalva az elhangzott előadás nagyon sok hasznos információt tartalmazott, de nem tudok elmenni egy nagyon fontos dolog mellett: egyetlen szó sem esett a gyógygombákról, melyek hatását számos klinikai vizsgálat is igazolja, és ráadásul nagyon sok daganatos beteg fogyasztja. A shiitake gomba olyannyira hatékony, hogy Japánban injekciós formában már gyógyszer is készül belőle és gyomorrákos betegek kiegészítő terápiájára használják (Lentinan néven). És akkor még nem beszéltem néhány olyan készítményről, melyek hatékonyságát szintén placebo kontrollált klinikai vizsgálat igazolta, mint pl. a Pomi-T kapszula – mely brokkolit, gránátalmát, kurkumát és zöldteát tartalmaz-  és 203 szövettanilag igazolt prosztata rákos betegen vizsgálták hatékonyságát, melyet még az onkológusok világkongresszusán, az ASCO-n is ismertettek, vagy a BioBran-t, mely igazoltan enyhíti az emlődaganatos betegek kemoterápiás kezelése során elszenvedett mellékhatásainak számát egy 50 beteges vizsgálat során…

Köszönjük a szervezőknek a hasznos előadásokat, melyek a Mamma-mia honlapon rövidesen elérhetők lesznek!

Szerző: Dr. Dóda Ildikó háziorvos, fitoterapeuta