A 2021-es év egy remek hírrel kezdődött számunkra: a Research and Review Insights 2020 decemberi számában jelent meg Prof. Hajtó Tibor immunológus legfrissebb cikke, melyben egy duktális hasnyálmirigy daganatos beteg esetét írja le, aki az onkológiai terápia mellett BioBrant is kapott. A BioBran® egy világviszonylatban ismert immunmoduláns, mely a szervezet természetes védekezését fokozza a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számának növelésével, hatékonyságát klinikai vizsgálatok is igazolják.

A cikk összefoglalása

Háttér: A duktális hasnyálmirigy karcinóma az egyik vezető, rákhoz köthető halálok. A szakirodalom az elsődleges terápiában alkalmazott gemcitabin és a nab-Paklitaxel javuló klinikai paramétereiről számol be, de ezek csak átmenetiek. Az immunológiai megfigyelések arra utalnak, hogy ennek a gyors rezisztenciának a hátterében az immunegyensúly tumor által kiváltott szabályozási zavara is szerepet játszhat. Amint az bizonyítást nyert, a tumor indukálta 2-es típusú, veleszületett immunsejtek különböző
szabályozó sejteket és növekedési faktorokat aktiválnak, amelyek csökkenthetik mind az immunrendszer effektorsejtjeinek aktivitását, mind a tumorsejtek immunérzékenységét. Ismeretes, hogy az immunérzékenység összefügg az MHC I. osztályú lánchoz kapcsolódó A / B (MICA és MICB) stresszmolekuláknak a daganatos sejteken való jelenlétével – ezek a legfontosabb gyilkos aktivátor receptor (NKG2D) ligandumjai a természetes gyilkos sejteken (NK sejtek). Több évvel ezelőtt felfedezték, hogy a gemcitabin fokozhatja a MICA és a MICB molekulák expresszióját a tumorsejteken, így a bizonyított hatású immunomodulánssal való kombinációja iránt egyre nagyobb a klinikai érdeklődés.

Anyagok és módszerek: Ebben az esettanulmányban egy áttétes és operálhatatlan duktális hasnyálmirigy-adenokarcinómában szenvedő beteget mutatunk be, akit gemcitabinnal (1678 mg) és nab-paklitaxellel (210 mg) kezeltek nyolc ciklusban, a hónapok 1., 8. és 15. napján. Ezt a terápiát rendszeresen kombinálták orálisan beadott 45 mg/kg dózisú Biobran / MGN-3 készítménnyel (standardizált rizskorpa-arabinoxilán-koncentrátum), hetente háromszor.

Eredmények: Egy jelenleg 56 éves, nem műthető, duktális hasnyálmirigy-adenokarcinómában (39×46 mm) szenvedő betegnél a hasnyálmirigy kaudális részén multiplex májáttéteket (10–30 mm) állapítottak meg CT vizsgálattal és biopsziával. Majdnem végső stádiumban volt (27 kg-os testsúlycsökkenés, intenzív fájdalmak mellett). Három hónappal a kezelés megkezdése után a CT vizsgálat a hasnyálmirigy-daganat remisszióját (25×38 mm) és a májáttétekben átlagosan 3–10 mm-es csökkenést mutatott ki. Hét hónappal később a hasnyálmirigyben teljes remissziót mutattak ki, a májáttétek további 3–6 mm-es csökkenést mutattak. 10 hónap elteltével ezek remissziója is megállapítást nyert. A betegnek jelenleg nincs panasza, 100% -ban munkaképes.
Következtetés: A gemcitabin és a bizonyított hatású, standard immunomodulánsok (például az MGN-3) kombinációja új stratégiákat nyithat meg a tumorterápiában.

Hajtó Professzor Úr cikkét  teljes terjedelmében, magyar nyelven itt olvashatja: ProfHajto-cikk-2020-dec-RRI