A téli időszakban egyre többen betegednek le, de vajon van-e különbség az egyszerű megfázás és az influenza között? És mit érdemes tenni, hogy minél hamarabb meggyógyuljunk?

MEGFÁZÁS

A megfázás jellemzően 1-2 napi torokfájással kezdődik, utána jön a vizes orrfolyás, végül egy kis köhögés. Az orrból származó váladék az elején vizes jellegű, mely aztán egyre sűrűbbé és sötétebbé válhat. A megfázást nem jellemzi a láz, a fejfájás, a hidegrázás és az izomfájdalom sem, éppen ezért a gyógyulása is gyorsabban bekövetkezik, a legtöbbször spontán, magától.

A megfázás tünetei általában egy héten belül lezajlanak gyógyszeres terápia nélkül is. Antibiotikumra nincs szükség, csupán pihenésre, vitaminokra, immunrendszer működését támogató gyógynövényekre, gyógyteákra.

INFLUENZA

Az influenzának jóval súlyosabb tünetei vannak, mint a megfázásnak, és hirtelen, egyik pillanatról a másikra jelentkeznek. Ilyen tünetek a láz, a hidegrázás, a köhögés, a fejfájás, a gyengeség, az izomfájdalom, de előfordulhat tüsszögés és orrdugulás is.

A tünetek általában 2-5 nap alatt enyhülnek, de néha egy hétnél is tovább tartanak, attól függően, hogy az immunrendszerünk milyen állapotban van. Az akut tünetek elmúlása után a fáradtság és a gyengeség akár hetekig is még eltarthat.

Már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet a beteg, és a tünetek megjelenését követően még 5-7 nap múlva is át tudjuk adni a betegséget a környeztünkben élőknek.

Az influenza terápiája szintén tüneti terápia, antibiotikumot nem adunk a betegeknek, mert felesleges, hisz az antibiotikumok a baktériumok által okozott betegségekre hatnak, de az influenzát különböző típusú Influenza vírusok (leginkább az A és B típus) okozzák, így használatuk felesleges. Ha viszont a vírusra ráfertőződünk valamilyen baktériummal, ez esetben már szükséges a megfelelő antibiotikum használata.

Hogyan kezeljük őket?

Mindkét esetben hasonló terápiát javasolunk a betegeinknek. Legfontosabb a pihenés, a közösség kerülése, a megfelelő higiéne biztosítása. Emellett a vitaminok pótlása nagyon fontos, így napi 1000 mg C-vitamin bevitele javasolt. Ezt a vitamin mennyiséget megihatjuk például Swiss vitaminozott ital formájában (van külön gyermekeknek adható KIDS változata is, a ZERO változatot pedigcukorbetegeknek ajánljuk). A DeLaVie nagy előnye, hogy az 1000 mg C-vitamin mellett még 8 féle vitamin és 3 féle gyógynövény is helyet kapott benne, így a hatása komplexebb.

Immunrendszerünk működését többféle képen is támogathatjuk, így például gyógynövényekkel (pl. Gabolexin Forte 2×10 ml – ez az ital 10 féle gyógynövény elegye, s ezen gyógynövények mindegyike arról híres, hogy támogatja immunrendszerünk működését), vagy gyógygombákkal (3×1-2 mokkáskanálnyi Bio shiitake gomba, vagy 3×1-2 mokkáskanálnyi Bio ganoderma gomba). A gyógygombák immuntámogató hatása már régóta ismert, de hatásuk nem azonnal alakul ki. Éppen ezért ha nem szeretnénk, hogy nagyon ledöntsön a lábunkról ez a betegség, érdemes a vitaminok bevitelét és az immunrendszer erősítését már most megkezdeni, mielőtt tüneteink lennének. Tapasztalataim alapján a betegség megjelenése esetén nagyon jó hatású lehet a tünetek enyhítésére a Dr.Ganolife tea egy kis gyömbérrel és mézzel megspékelve.

Gyógyszeres terápia folyamatosan meglévő magas láz, valamint a bakteriális felül fertőződés esetén szükséges, de ha ez nincs jelen, a tüneti terápia elégséges.

Természetesen a patikákban is kaphatók minden féle csodaszerek megfázás kezelésére, így mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy a szintetikus készítményeket vagy a természetben fellelhető gyógynövényeket, gyógygombákat választja a gyógyulása elősegítésére.

Érdemes nyomon követni az ÁNTSZ járványügyi jelentéseit, ahol látható, hogy az ország melyik részén támadnak a vírusok erőteljesen. A legfrissebb információk szerint az Influenza A és B vírusa, az Adenovírus és az RS vírus okozza jelenleg a legtöbb betegséget.

Mindenkinek influenza mentes telet kívánok!  🙂

Szerző: Dr. Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta