A shiitake a ganoderma mellett a legsokoldalúbb gombánk, hisz az immunrendszer működésének támogatása mellett tumorgátló, szív- és májvédő, valamint vírusok, baktériumok elleni hatása is ismert.

A shiitake (Lentinula edodes) a Lentinula nemzetség gyógyászati szempontból talán a legfontosabb tagja, melyet több féle névvel is illetnek a világban, hazánkban shiitake néven vált ismertté. Az enyhén fokhagymás ízvilággal rendelkező gomba a japán suchi alapfűszere, világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után talán a legtöbbet termesztenek.

A shiitake gomba természetes tápanyag forrás: magas a kálium- és cinktartalma, de emellett kalciumot, vasat, szelént, réz és mangánt is tartalmaz. Szárazanyagának közel 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális), a benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést (a fülöpjakabi bio shiitake gomba analitikai vizsgálatának eredménye itt tekinthető meg: https://gombakiraly.hu/2015/04/23/mit-tartalmaz-a-fulopjakabi-bio-shiitake-gomba/)

Főbb hatóanyagai a nagy molekulasúlyú poliszacharidok. A legfontosabb tisztított poliszacharid a lentinán (β-glükán) és az emitanin is, valamint a micélium kultúrából előállított és KS2-nek nevezett mannán-peptid. A gomba fokhagymára emlékeztető ízét a kéntartalmú peptid, a lentionin tartalmazza.

Milyen igazolt hatásai vannak ennek a gombának?

Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak a legfontosabb hatásait. Az eddigi kutatási eredmények alapján az alábbi hatásait igazolták :

 • Vírusellenes hatás: A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, HPV, Epstein-Barr- és hepatitis B- vírusokkal szemben is kimutatták hatását.
 • Baktériumellenes hatás: staphylococcus aureus, és pseudomonas ellen is igazolták hatását.
 • Immunstimuláns, azaz növeli a természetes ölősejtek (NK-sejtek) aktivitását, ezáltal segíti a szervezetünk idegen anyagok elleni védekezését.
 • Tumorgátló hatás, azaz a daganatok növekedését gátolja. Japánban és Kínában gyógyszerként is használják Lentinan néven injekciós formában, főleg gyomorrákos betegek kiegészítő terápiajaként.
 • Daganatos betegek életminőségét is igazoltan javítja: tüdődagatos betegek körében történt a legnagyobb betegszámú vizsgálat, több mint 3000 beteg bevonásával, melyet 2018-ban publikáltak.
 • Májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő hatás (elsősorban a micéliumkivonatnak van, 2016-ban publikálták).
 • Szív- és érrendszeri hatás: vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító hatás.
 • A cukorbetegség kialakulását is lassítja: a lentinán serkenti az inzulintermelést állatkísérletekben
  általános erősítő és élénkítő hatás.

A shiitake gombával kapcsolatos nemzetközi kutatási eredmények publikusak, a PubMed (Amerikai Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtára) rendszerében megtalálhatók, ez a cikk is az ott fellelhető információk alapján készült. 

Milyen hatással van az egészséges felnőtt emberekre a fogyasztása?

Ezt is megvizsgálták Floridában, és a vizsgálat eredményeit 2015 áprilisában le is közölték a JACN (The Journal of American Collage of Nutricion) nevű neves szaklapban (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/).
Egészséges önkénteseken azt nézték meg, hogy 4 héten át, napi 5g, ill 10g shiitake gomba fogyasztása hogyan hat az immunrendszerre.
A vizsgálat eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy a shiitake gomba fogyasztása turbó üzemmódba helyezte az immunrendszer működését:

 • a γδ-T (gamma-delta T) sejtek, azaz “az első védelmi vonalat képviselő sejtek” száma 60%-al emelkedett,
 • az NK-sejtek (természetes ölősejtek) száma megduplázódott, azaz 100%-al emelkedett
 • a CRP (C-reaktív protein), azaz a gyulladások során keletkező anayag mennyisége csökkent.

A vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy a shiitake gomba négy hetes fogyasztása olyan biológiaiag is aktív anyagok termelődését indítja be az emberi szervezetben, melyek ösztönzik az immunrendszer működését, ezáltal hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Milyen esetekben fogyasztják leginkább az emberek?

A friss és a szárított gombát, a termőtestből és a micéliumkultúrából előállított standardizált kivonatokat, valamint a lentinánt (Japánban injekciót is készítettek belőle), és egyéb shiitake hatóanyagokat leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására használják világszerte.
Emellett a daganatos megbetegedések megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére is elterjedten használják.

A shiitake a ganoderma mellett a legsokoldalúbb gombánk, és szinte mindenki fogyaszthatja, nagyon ritka a fogyasztása kapcsán jelentkező mellékhatás.

Milyen formában éri meg fogyasztani?

Hazánkban több féle formában is kapható: friss gomba, szárított őrlemény, tea és kivonat formájában is beszerezhető. Nagyon fontos tudni, hogy leginkább a BIO minősített gombát érdemes fogyasztani, ugyanis a gyógygombák nagyon érzékenyek, a környezetükből mindent képesek magukba szívni, amit csak találnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mennyire szennyezett a termesztőhely környékén lévő levegő, mennyire tiszta és vegyszermentes a talaj. Ezen gyógyító gombák őshazájában, Kínában 2000-3000 évvel ezelőtt még kiváló feltételek voltak a gombák növekedéséhez, de az elmúlt évtizedekben az óriási ipari létesítmények hatására Kína a világ egyik legszennyezettebb levegőjű országává vált, s ezáltal az ott élő emberek egészsége is komolyan veszélybe került. A levegő tele van a gyárak által kibocsátott káros anyagokkal, például ólommal és kadmiummal, melyeket az ott termő növényeket is nagy eséllyel magukba szívnak. Éppen ezért az ősi kínai gombákat ma már nem érdemes Kínából beszerezni, inkább a világ kevésbé szennyezett országaiból származókat éri meg választani. Ezért érdemes leellenőrizni a megvásárolni szándékozott termék származási helyét.

Ami biztos, hogy megbízható, standardizált minőségű gyógygomba csak BIO körülmények között, organikus termeléssel állítható elő. Szerencsére hazánkban is vannak már biogazdák, akik kiváló minőségű gyógygombákat tudnak bio körülmények között termeszteni.

Végül fontos leszögeznünk, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló vizsgálatok nagy része nem humán vizsgálati eredmény, ezért ezen eredmények alapján nem lehet embreket kizálólag shiitake gombával kezelni, de kiegészítő élelmiszerként javasolható. A shiitake gomba nem gyógyszer, hanem egy olyan élelmiszer, melynek fogyasztása igazoltan jótékony hatású szervezetünkre, emellett vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak tömegének természetes forrása.

Az őszi-téli időszakban nagy segítségünkre lehet a vírusos fertőzések elleni küzdelemben, hisz fogyasztása turbó üzemmódba állíthatja immunrendszerünket, így hiába jönnek a vírusok, a megerősített immunrendszerünk bástyaként véd meg bennünket!

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta

Webáruházban a bio shiitake gomba őrlemény formájában kapható:

Bio shiitake őrlemény 30g