2013-banJournal of Cancer Research Updates-ben jelent meg egy magyar kutató, Dr. Hajtó Tibor és svájci kolléganője, Angelika Kirsch által írt cikk, melyben hét májéttétes daganatos beteg standardizált növényi kiegészítő terápiás kezelési eredményét osztották meg velünk.

A cikk alapjául az szolgált, hogy a szerzők megfigyelték, a hagyományos onkológiai terápia mellett használt standardizált növényi terápiák segítségével eredményesebben gyógyultak a májáttéttel rendelkező daganatos betegeik, mint az önállóan alkalmazott onkológiai terápia mellett.

Ebben a cikkben a szerzők olyan eseteket mutatnak be, amelyek során a különböző daganatos betegségekben szenvedő, májáttétekkel is rendelkező betegeket a hagyományos onkológiai terápiák mellett növényi készítményekkel is kezelik. Ezek a növényi készítmények a következők voltak:

  • Iscador® (standardizált fagyöngy-kivonat): 0,5-1 ng/kg hetente 2x, injekcióban, bőr alá beadva (ez a készítmény hazánkban nem elérhető, de a tőlünk nyugatabbra lévő országokban, így Ausztriában és Svájcban is engedélyezett, vényköteles készítmény)
  • BioBran® / MGN-3 (arabinoxilánra standardizált, rizskorpából származó heteropoliszacharid-készítmény) hetente kétszer 12-45 mg/tskg adagban,
  • Avemar® ( 2,6-DMBQ-tartalomra standardizált, fermentált búzacsíra-kivonat) hetente 4x adva napi 50-80 mg/tskg-os dózisban.

Ezek az immunmoduláns kezelések az onkológiai terápiákkal kombinálva meglepően jó remissziós eredményt hoztak, azaz a betegek állapota látványosan javult a terápiák hatására.

 Milyen betegek vettek részt a vizsgálatban?

  1. szövettanilag igazolt rosszindulatú daganatos betegségben ( (bőrrák, emlőrák, vastagbélrák, petefészekrák) szenvedő májáttéttel rendelkezők,
  2. akik gondozást nem igényelnek,
  3. akik a megfigyelés kezdetén még morfin-származékkal nem kezeltek.

Milyen vizsgálati eredmények születtek?

A májáttéttel rendelkező betegek esetében a kemoterápia után ritkán érhető el 50%-nál nagyobb mértékű tumorméret csökkenés és sajnos a terápiás válaszok időtartama is rövid. Az esettanulmányba bevont betegeknél a hagyományos onkológiai terápia mellett adott növényi kiegészítő terápiával teljes remisszió (tumor visszafejlődés) volt elérhető, ami igazán biztató eredmény.

A standardizált növényi kivonatok, azaz a fagyöngylektin és az arabinoxilán (amelyekről korábbi vizsgálatok során már kimutatták, hogy a veleszületett immunrendszer sejtes elemein található mintázat-felismerési receptorokhoz kötődnek, ezáltal javítják a természetes immunegyensúly tumorok által kiváltott felbomlását), alkalmazása a búzacsíra-kivonattal kombinációban segíthette a májáttétekkel rendelkező betegek onkológiai kezelését.

Ezek az eredmények nagyon biztatók, de természetesen még további, nagyobb betegszámú klinikai vizsgálatok szükségesek az eddigi terápiás sikerek teljes bizonyításához.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál, bemutatja a kutatások jelenlegi állását. A benne lévő információk nem helyettesítik az onkológiai terápiát, maximum segítik a tájékozódást.

Forrás: 

Case Reports of Cancer Patients with Hepatic Metastases Treated, Prof.Dr.Tibor Hajtó, Ph.D., 
Department of Immunology and Biotechnology, University Pecs, Faculty of Medicine, Pecs, Hungary Journal of Cancer Research Updates, 2013, 2

BioBran® 1000 mg porkészítmény (30x)