Miért nem beszél az onkológus a kiegészítő terápiákról?

A betegektől hallott információk alapján az onkológus orvosok nagy része nem is hajlandó beszélni betegeivel a kiegészítő lehetőségekről, ők kizárólag a hivatalos onkológiai terápiával foglalkoznak, ami persze az ő oldalukról nézve érthető, hisz az általuk alkalmazott terápia a hivatalosan elfogadott terápia jelenleg hazánkban, s mellesleg idejük sincs a sok beteg mellett minden járulékos kérdés megválaszolására.  Másrészt a legtöbb természetes készítménnyel szemben van egy óriási kifogásuk: nem állnak rendelkezésünkre placebo kontrollált kettős vak vizsgálatok, melyek egyértelműen bizonyítanák az adott kiegészítő terápiák hatékonyságát. Ez sajnos így is van, valóban a legtöbb gyógynövényt, gyógygombát még nem vizsgálták különböző daganatos betegségek esetén ilyen körülmények között, így azok hatékonyságáról is nehéz korrektül nyilatkoznunk. A legtöbb esetben sok betegtapasztalat áll rendelékezésünkre, de ez nem bizonyítja egyértelműen a terápia sikerességét, hisz a legtöbbször a kettőt együtt használják (onkológiai terápia + kiegészítő terápia), így nehéz eldönteni, hogy mi is okozta igazából a beteg gyógyulását.

De vannak olyan kiegészítő terápiák, melyek hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal is igazolták, példaként említeném

  • a Biobrant, mely egy természetes alapanyagú készítmény, még is klinikai vizsgálatokkal is igazolt emlőrákos betegeknél a kemoterápia mellékhatásait csökkentő hatása, vagy
  • a Macskakarmot, mely szintén emlőrákos betegeknél bizonyította randomizált klinikai vizsgálatban a kemoterápia okozta fehérvérsejtszám csökkenés gátlását.

A betegek oldaláról nézve kicsit más a helyzet, ui. a betegnek kizárólag egy céljuk van: meg akarnak gyógyulni! Szükségük van az információkra, de ebben az információ dömpingben, amit jelenleg az internet ránk zúdít, nagyon nehéz laikusként eligazodni. Az onkológiai kezelések eleve nagyon megviselik a szervezetet, s egyáltalán nem mindegy, hogy miket szedünk mellettük.

Természetesen a kiegészítő készítmények használata kapcsán is adódhatnak problémák, hisz vannak olyan terápiák, melyek hatékonyságát ronthatják egyes természetes készítmények. Éppen ezért az onkológiai betegek kiegészítő terápiáját is célszerű hozzá értő szakemberrel megbeszélni, mert akkor nagyobb esélye van a betegnek a gyógyulásra.

Dr. Dóda Ildikó

Dr. Dóda Ildikó
Orvos-természetgyógyász