Mi is az a poszt-COVID szindróma? És mit javasol a természetgyógyász a poszt-COVID szindrómás betegeknek?

Az elmúlt év hosszú távon is emlékezetes marad számukra a COVID-9 pandémia miatt. Hogy pontosan mennyien betegedtek meg a világban, hazánkban, ezt a média folyamatosan közzé teszi. Amiről viszont sokkal kevesebb információval rendelkezünk, az a COVID-19 fertőzésen átesett betegek hosszú távon jelentkező tünetei, mellyel csak most kezdünk szembesülni. A legfrissebb adatok szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegeknek hozzávetőlegesen 30%-t érinti, azaz hazánkban kb. 150.000 beteg szenved ezen tünetektől jelenleg (ld. INDEX cikke).


Az akut COVID-19 megbetegedést követően 2 héttel induló poszt-akut hiperinflammációs betegségre (többszervi gyulladásos szindróma), illetve a tünetek kezdete után 4 héten túl elhúzódó, késői maradványtünetekre, károsodásokra csak az elmúlt néhány hónapban kezdtünk felfigyelni. Ez utóbbit poszt-COVID szindrómának nevezték el a kutatók.
A COVID utáni időszakról és a jellemző tünetegyüttes lehetséges kezeléséről relatív kevés adattal rendelkezünk, pedig a fertőzésen átesettek száma emelkedik, emiatt egyre több beteget érintő probléma ez.

A COVID-fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttes nagyon színes, melyek közül az erős fáradékonyság, a légszomj, a heves szívverés érzése, az alvászavar, a kognitív diszfunkció (azaz a gondolkodási képesség zavara), szédülékenység, folyamatosan fennálló ízlés- és szaglászavar a legjellemzőbb tünet. Ezek hátterében a tartós gyulladás állhat, mely tüdőszöveti és kislégúti károsodásokat, szívizom károsodást, azzal együtt járó oxigén hiányos tüneteket, ritmuszavarokat okozhat. Emellett az idegrendszert érintő tünetek, mint például a zsibbadás, érzészavar, alvászavar, hangulati élet zavara is nagyon gyakoriak.

Milyen természetes gyógymódok jöhetnek számításba a poszt-COVID szindrómás betegek terápiájában az eddig rendelkezésünkre álló tudományos bizonyítékok alapján?

Mivel a betegség alapja a sok szervet érintő gyulladás, így elsősorban a gyulladáscsökkentő hatással rendelkező gyógynövényeket, gyógygombákat lehet javasolni. Elsődlegesen a Ganoderma lucidum gomba (pecsétviaszgomba) fogyasztása javasolható, mely az egyik leggyakrabban használt, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkező gyógygombánk (1). Emellett hasznos vitaminok (B1,2,3,5,6,9, C- és D-vitamin), ásványianyagok (pl. kálcium, mgnézium) és mikroelemek (pl. cink, réz, mangán, szelén, germánium) tömegeit tartalmazza, főleg ha bio körülmények között termesztik (2). Ezen kívül a nagyon sok esetben jelen lévő post-covidos magasvérnyomást is képes kis mértékben csökkenteni (már azt is tudjuk, hogy ACE-gátló hatással rendelkezik), a különböző sejtek oxigénellátását is növeli a benne lévő szerves germániumnak köszönhetően, így a tüdő működését is támogatja. Egy ez év februárjában megjelent tudományos vizsgálati eredmény alapján 190 növényi gyógyszer közül a ganoderma bekerült a top 3 közé, mely komoly COVID-19 ellenes hatással is rendelkezik (3). A ganoderma mellet a cordyceps gomba, valamint gyógynövényeink közül a gyömbér, kurkuma, macskakarom is javasolható kiegészítő terápiaként, a szervezetben zajló sokszervet érinthető gyulladás természetes enyhítésére.

A légúti panaszok enyhítésére a fenyőrügy szirup lehet talán a legalkalmasabb, ui. a benne lévő hasznos anyagok nyákoldó hatásúak, valamint csökkentik a gyulladással járó tüneteket is.

Az idegrendszeri tünetek esetén a Hericium erinaceus, azaz a süngomba lehet jótékony hatású, hisz ez a gomba igazoltan képes javítani az alvás minőségét, a hangulati életünket, és az idegi regeneráló hatása is ismert. A covid fertőzést követően kialakuló memóriaproblémákra is jó hatással lehet, hisz egy ősi kínai mondás szerint akik ezt a gombát fogyasszák, acélidegzetűek lesznek és a memóriájuk szinte tökéletessé válik. A tudomány azóta már igazolta, hogy van ebben a régi kínai mondásban igazság! A gyógygombáknál fontos kiemelni, hogy csak bio minősítettet érdemes fogyasztani, hisz a gombák mindent magukba szívnak a környezetükből, amit csak találnak, így akár a környezetben található kadmiumot, ólmot is. Bio körülmények között termesztett gombáknál viszont a káros anyagok szervezetünkbe kerülése kiküszöbölhető.

Gyógynövényeink közül az Ashwagandha és az Astragalus szerepe is kiemelendő, ugyanis a Ganoderma lucidum gomba mellett ezen növényeknek is van adaptogén hatásuk, mely azt jelenti, hogy a szervezetünk működését igyekeznek optimalizálni. Emellett a test ellenállását serkentik a fizikai, a környezeti és az érzelmi stresszorok ellen, valamint támogatják az immunrendszer működését. Az Astragalus az életerőt fokozza, az erőnléti állapotot javítja. Az Ashwagandha COVID-19 elleni hatását pedig már kutatásokkal is igazolták (4).

A propolisz immunrendszererősítő és fertőzés csökkentő hatása mellett a COVID-19 elleni hatását is igazolták (5). A propoliszban található gyanta, balzsam, viasz, de van benne illóolaj, virágpor, vitaminok (B1, B2, B6, C, E vitamin), aminosavak, és számos nyomelem is (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Az eddigi tudásunk alapján közel 200 különféle anyag lehet benne. Legfőbb hatóanyaga a flavonoid, amely leginkább antioxidáns, baktérium és vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatású. Ezen tulajdonságai miatt egyértelműen javasolt a fogyasztása a poszt-covidos betegeknél is.

A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő étrendi bevitele elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez és a szervezet funkcionális tartalékainak fenntartásához.
A legfrissebb tanulmány szerint a vitamin- és mikroelemhiány pótlása is alapvető szerepet játszik az új koronavírus-fertőzés megelőzésében, kezelésében, valamint a poszt-covid szindrómás betegek kiegészítő trápiájában. A megfelelő mikroelemek bevitele fontos szerepet játszik az immunitás fenntartásában, a test funkcionális tartalékainak növelésében, a fertőzés kockázatának, a betegség időtartamának és súlyosságának csökkentésében. Az A-, B6- , B12- , C-, D-, E-vitaminok, folsav, valamint ásványi anyagaink közül a szelén, réz, cink, vas és magnézium szerepe kiemelendő, így ezen tápanyagok pótlása minden poszt-covidos betegnek is ajánlott (6). Ezért is kitűnő választás lehet a ganoderma fogyasztása, hisz ez a gomba bőségesen tartalmazza ezen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket természetes formában. Az idegrendszeri tünetek enyhítésére a neurológusok is a B-vitaminok, valamint az alfa-liponsav fogyasztását javasolják.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a betegek megfelelő táplálkozására is. A diétának is hozzá kell járulnia a szervezet védekező képességének növeléséhez. A gyorsan emészthető szénhidrátokat ki kell zárni az étrendből, így a magas glikémiás indexű ételek (cukor, sütemények, édes szénsavas italok), étvágygerjesztők (forró szószok, pácok, mustár, majonéz stb.), konzervek, füstölt húsok, csokoládé , valamint a durva rosttartalmú zöldségek (retek, retek, hüvelyesek, torma, fokhagyma stb.) fogyasztása sem javasolt.

Az antioxidánsok is fontos szerepet kaphatnak a poszt-covid szindrómás betegek étkezésében, hisz a szervezetünkben lévő szabadgyökök lekötésében van óriási szerepük (7). Kiemelkedő antioxidáns hatású a quercetin (ez egy flavonoid, mely főleg a lila hagymában található), az allantoin (fokhagymában található), a kurkumin (kurkumában található), kakaóbab, dió, gránátalma, valamint a színes bogyós gyümölcsök (például a homoktövis, fekete ribizli, áfonya), melyek fogyasztása szintén javasolható. A zöd tea antioxidáns hatása is kiemelendő, napi egy-két adag tea része lehet étkezésünknek.

A pre- és probiotikumok szintén jótékony hatásúak lehetnek, hisz a bélrendszerünk megfelelő működése elengedhetetlen az immunrendszerünk működéséhez. Különösen az anyagcsere serkentő metabiotikumok bevitele segíthet a bél mikrobiómájának, és a máj működésének fenntartásában, regenerálásában (8).

Az orvosi kezelések szerves részét képezik jelenleg is a különböző fizioterápiás gyógymódok, mozgásterápiák, így például a légzésterápia, gyógytorna alkalmazása. Emellett a jóga is jótékony hatású lehet, hisz a testi és szellemi erőket éleszti fel. A jóga mindennapos gyakorlása javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezhet. A jóga mellett a kineziológia is szerepet kaphat ezen betegek rehabilitációjában, mert segít megmutatni hol vannak az egyensúlytalanságok a testben, hol szükséges a blokkolt energia áramlását javítani.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az orvostudomány is még csak most ismerkedik ezen betegek terápiás lehetőségeivel, de a jelenleg rendelkezésünkre álló szakirodalmi adatok alapján ezen betegek rehabilitációs kezelésének szerves része lehet:

  • A természetes gyógymódok alkalmazása, így a gyógynövények (leginkább az Ashwagandha és az Astragalus) és gyógygombák (leginkább a ganoderma és a süngomba) használhatósága.
  • A megfelelő étrend kialakítása, mely vitaminokban (B- C- D- és E-vitaminok), nyomelemekben (főleg szelén, réz, cink, vas), ásványi anyagokban (leginkább a magnéziumban), pre- és probiotikumokban, metabiotikumokban és antioxidánsokban gazdag.
  • A fizioterápiás gyógymódok, mozgásterápiák (mint például a balneotrápia, gyógytorna, jóga) alkalmazása.

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta

Források:
(1) https://gombakiraly.hu/2016/03/31/mire-valo-a-ganoderma-lucidum/
(2) https://gombakiraly.hu/fulopjakabi-ganoderma-por-analitikai-adatai/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33452205/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32851919/
(5) https://drugsinc.eu/hu/kan-propolis-helpen-in-de-strijd-tegen-het-coronavirus-covid-19/
(6) https://www.voprosy-pitaniya.ru/ru/jarticles_diet/872.html?SSr=460134635711ffffffff27c__07e505130b2e30-2ef5
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7575721/
(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34019347/